Effectief prioriteren met de Impact/Effort Matrix

Ken je dat gevoel? Dat je een eindeloze lijst hebt met het ideeën? Je doet inspiratie op en er komt een nieuw idee bij. Jouw lijst wordt alleen maar langer. Je springt van het ene idee naar het andere idee zonder iets af te maken? Ik wel. Mijn ideeën spreadsheet was een warboel van gedachten die maar niet tot leven kwamen. Totdat ik de oplossing vond: de Impact/Effort Matrix.

De chaos van te veel ideeën

Mijn Google Drive was bezaaid met ideeën die ik ooit had opgeschreven. Het probleem was dat ik ze nooit echt tot uitvoering bracht. Ik was als een spons voor inspiratie, maar mijn ideeën bleven steken op papier. De lijst werd alleen maar langer, en het voelde alsof ik vastzat in een ideeëndoolhof. Totdat ik de Impact/Effort Matrix ontdekte. Misschien ken je deze al, maar voor mij was het een openbaring. Het is een eenvoudige tool die je helpt om je ideeën te prioriteren op basis van twee belangrijke criteria: Impact en (je raadt het al) Effort.

Hoe werkt de Impact / Effort Matrix?

1. De assen van de Matrix:

De matrix heeft twee assen, namelijk Impact en Effort.

  • Effort (Inspanning): dit meet hoeveel geld, tijd, energie, en andere middelen het kost om een idee uit te voeren. Het kan variëren van laag tot hoog.
  • Impact: dit beoordeelt of een idee potentieel heeft voor een grote impact (hoog) of slechts een kleine impact (laag).

2. Vul de Matrix in:

Neem jouw lijst met ideeën en vul ze in de Matrix in. Plaats elk idee op de juiste positie op basis van hoeveel inspanning het vereist en wat voor impact je verwacht.

3. Focus op de Juiste Ideeën:

Het fijne van de matrix is dat het je dwingt om te focussen. Richt jouw aandacht op ideeën die een hoge impact hebben en weinig inspanning vergen. Deze ideeën zullen je de grootste winst opleveren voor de minste moeite.

4. Werk met focus:

Nu je jouw prioriteiten hebt gesteld, kun je met focus aan de slag gaan. Begin met de ideeën die zich in het “lage effort, hoge impact” vlak bevinden. Werk ze af voordat je naar de ideeën in andere vlakken gaat.

5. Houd een oog op Major Projects:

Vergeet niet om onderweg ook belangrijke projecten aan te pakken (hoge impact, hoge effort). Soms kunnen ze in het begin wat meer inspanning vergen, maar de impact op lange termijn kan enorm zijn.

De Impact/Effort Matrix is een krachtige tool om je te helpen bij het prioriteren van je ideeën. Het stelt je in staat om gefocust te blijven en daadwerkelijk resultaten te behalen. Dus, als je net als ik worstelde met te veel ideeën en geen focus, probeer dan deze matrix eens uit. Het kan je helpen om je creativiteit in goede banen te leiden en je doelen te bereiken.

Download hier gratis de Impact / Effort Matrix. Graag gedaan!

Wil je mij beter leren kennen of weten wat ik nog meer doe? Bekijk dan hier mijn LinkedIn-pagina of bekijk mijn marketing aanbod.