Het verschil tussen teksten en strategische teksten

Je doet het vast, af en toe zelf een tekst schrijven. Een tekst waarvan je zelf weet dat het niet optimaal is, maar hoe je het kunt verbeteren is lastig. Wist je dat er een belangrijk onderscheid is tussen “gewone” teksten en strategische teksten? Met mijn marketingkennis schrijf ik voornamelijk strategische teksten, omdat ik weet dat deze goed werken. Ik laat je vijf grote verschillen tussen een gewone tekst en een strategische tekst Ook vertel ik je hoe strategische teksten bijdragen aan het bereiken van je bedrijfsdoelen.

 1. Doelgerichtheid
  Gewone teksten hebben vaak een informerend of beschrijvend karakter. Ze verschaffen informatie, maar missen een duidelijke focus op het aansturen van lezers naar een specifieke actie. Strategische teksten zijn daarentegen gericht op het bereiken van een bepaald doel. Of het nu gaat om het genereren van leads, het stimuleren van conversies, of het aanmoedigen van een gewenste actie, deze teksten zijn doelgericht en ontworpen om lezers aan te zetten tot actie. Ze dienen als een krachtige tool om je bedrijfsdoelen te bereiken.
 2. Publieksgerichtheid
  Vaak zijn gewone teksten algemeen van aard en richten zich niet specifiek op een bepaalde doelgroep. Ze bieden informatie zonder rekening te houden met de specifieke behoeften en interesses van de lezers. Strategische teksten zijn juist nauwkeurig afgestemd op een specifieke doelgroep. Ze begrijpen de behoeften, pijnpunten en interesses van de lezers en spreken deze direct aan. Hierdoor wordt de betrokkenheid van het publiek vergroot, wat leidt tot een effectievere communicatie.
 3. Overtuigingskracht
  Gewone teksten bevatten meestal geen overtuigingselementen. Ze verschaffen informatie zonder actief te proberen de lezer te overtuigen of te beïnvloeden. In strategische teksten spelen overtuigingstechnieken een cruciale rol. Dit kan onder meer het benadrukken van voordelen, het aanhalen van sociaal bewijs en het gebruik van krachtige call-to-actions om de lezer aan te zetten tot gewenst gedrag omvatten. Deze teksten zijn ontworpen om te inspireren, te overtuigen en te leiden naar een beoogd resultaat.
 4. Structuur
  Vaak hebben gewone teksten een eenvoudige en lineaire structuur zonder veel nadruk op visuele elementen. Ze zijn gericht op het leveren van informatie zonder veel aandacht te besteden aan de visuele presentatie. In strategische teksten wordt de structuur en lay-out zorgvuldig overwogen. Ze maken gebruik van koppen, opsommingstekens, afbeeldingen en witruimte om de tekst gemakkelijk leesbaar te maken en belangrijke punten te benadrukken. De visuele hiërarchie speelt een cruciale rol bij het begeleiden van de lezer door de content en het benadrukken van essentiële informatie.
 5. Meetbaarheid en analyse
  Het is lastig om het succes van gewone teksten te meten. Deze teksten bieden beperkte mogelijkheden voor meetbaarheid en analyse. Het is daarom moeilijk te bepalen welke impact ze hebben op de doelstellingen van je marketingstrategie. Strategische teksten zijn beter meetbaar. Door het gebruik van trackingtools en analyse-instrumenten kun je het succes van strategische teksten volgen, zoals het aantal conversies, klikken, en andere prestatie-indicatoren. Dit maakt het mogelijk om de effectiviteit van je strategie te meten en aan te passen op basis van echte gegevens.

De kracht van strategische teksten
Of je nu een retailer, een coach, een kapper of een freelancer bent, het begrip van het verschil tussen gewone teksten en strategische teksten is van cruciaal belang voor het succes van je contentmarketingstrategie. Strategische teksten zijn doelgericht, publieksgericht, overtuigend, zorgvuldig gestructureerd en meetbaar. Ze spelen een sleutelrol bij het aantrekken, boeien en beïnvloeden van je doelgroep.

Door bewust te kiezen voor strategische teksten en hun kracht te benutten, kun je je marketinginspanningen optimaliseren en gerichter werken aan het behalen van je bedrijfsdoelen. Of je nu meer leads wilt genereren, conversies wilt stimuleren of een specifieke actie wilt aanmoedigen, strategische teksten zijn de sleutel tot het realiseren van tastbare resultaten.

Ik kijk graag eens met je mee naar jouw teksten. Neem vrijblijvend contact met me op. Wil je mij beter leren kennen of weten wat ik nog meer doe? Bekijk dan hier mijn LinkedIn-pagina of bekijk mijn copywriting aanbod.